Nějak bylo, nějak bude

Z deníku Jane
8. února 2005

jak si objednat v restauraci

aneb jídelní lístky sou pro bezfantazijní lidi



jedna z mých vlastností, která mě nejvíc štve, je nerozhodnost.
ať už se mám rozhodnout pro cokoli, hrozně dlouho mi to trvá a nakonec skončim většinou u toho, že vlastně nevim, a že je mi to vlastně jedno a že vlastně chci, aby někdo rozhodnul za mě.
v poslední době se to snad zlepšuje, hlavně bych řekla, že je to vidět na době, za kterou sem schopná se rozhodnout objednat si jídlo v restauračce.

jednu dobu sem z toho byla tak zoufalá, že než sme někam šli, koukala sem na net na nabídku v jídeláku, abych si doma v klidu vybrala a na místě pak oslnila rychlou objednávkou.

ono to neni nic příjemnýho, když k vám chodí co deset minut číšník/servírka, jestli už máte vybráno a vy furt nic a =M= se shovívavým úsměvem řiká
"ještě chvilku, prosim vás, slečna ještě neví"

"když já bych si třeba dala tohle, ale kdyby tam nebylo tohle a tohle, nebo kdyby tam místo tohohole bylo tamto..." snažívám se =M=ovi vysvětlit
"tak si řekni, jak to chceš..oni ti to upravěj"

a tak poslední dobou řikám:

"já bych si dala tu pizzu blabla, ale kdybyste mi tam mohli dát olivy navíc a místo kukuřice ananas..."

"já bych si dala alžírskou kávu, ale místo koňaku, kdyby tam šel dát karamel. a šlo by to pak posypat oříškama a polít čokoládovou polevou?"

"tak já si dám ten salát blablabla, ale bez cibule a navíc bych prosila vejce, olivy a ananas. šlo by to?"

"dejte mi prosimvás tu palačinku s jahodama a vanilkovou zmrzlinou. ale místo vanilkový zmrzliny bych chtěla čokoládovou a místo jahod maliny, děkuju"

někde sou ze mě víc nadšený, někde míň. nejvíc se na mě musej zaručeně těšit v noe. je to moje asi nejoblíbenější kavárna v pze. maj tam od "něčeho malýho" přes sladký, slaný palačinky až po steaky a smažák prakticky všechno a navíc super příjemný prostředí. vřele doporučuju zajít:

noe

navíc sou tam všem mojim choutkám ochotný vyjít maximálně vsřtíc a i když mě v tom posledním salátu stály olivy navíc 40kč! (vážně, ne, že by mi to vadilo, jen mě to neustále překvapuje), sem z nich absolutně nadšená. doufám, že oni ze mě taky :).

když je mi v méně asertivních dnech žinantní uskutečnit zase nějakou prapodivnou objednávku, =M= mě uklidňuje, že oni sou rádi, že si dám něco extra, že je to taková jejich zpětná vazba, že sou jídeláky jen pro bezfantazijní lidi a že v lepších restauračkách by měli sloužit jenom jako návod, co všechno je možný si dát, ale zákazník si ze surovin může složit jídlo vlastní, jako třeba on v pizza west, když si objednal palačinku s ovocem, která vůbec neni v jídeláku (ani s ovocem, ani žádná jiná) a servírka lucie mu jí přinesla bez mrknutí oka.

a tak se učim, a i když mi třeba v café indigo vyhovět neuměli a ještě mi hodili nůž od zmrzky do klína, vlastně mě to hrozně baví a všem takovýhle objednávání vřele doporučuju :)



a během gůglování odkazů do tohole spotu sem našla jednu super stránku -> coffee-blog

Komentáře

v mém oblíbeném klubu (škoda, že už nefunguje) jsme hráli s kuchařem takovou hru - vždycky nás vyzpovídal ohledně aktuálních chutí, pak pro nás podle toho připravil něco dle své aktuální fantazie, a když nám chutnalo, zaplatili jsme, když nechutnalo, tak ne ... a musím říct, že to byly skutečné kulinářské zážitky.
zdá se mi to nebo sis opravdu zasedla na ananas? :O)
mno...já ráda sladkoslaný variace. do salátu je nejlepší čerstvej pomeranč, ale o ten sem se ještě požádat neodvážila. to možná až uvidim, že je někde přes ulici zelenina&ovoce. takže aspoň ten ananas :)
doporučuju indiánskou pizzerii Baretta na Synkáči, tam maj super pizzu, daj ti na ní co chceš a ceny jsou hodně rozumný
Sistr, minulej tejden jsme tam seděli. Mno, možná předminulej. Strašně na mě táhlo ode dveří. Ale přes léto na zahrádce je to tam fajn. Jednou jsme jim tam vypili všechny zásoby kvasnicovýho Bernarda. :-) Teda, ne s Mady, s kamarádama. ;-)
a víte ... proč je italská kuchyně tak oblíbená ? Zkuste si představit ... "prosím Vás, a to vepřo knedlo mi přineste místo knedlíků s rýží a místo zelí rajskej salát". Hmm, to by byl rachot.
ta stránka o kavárnách je pěkná & užitečná, našel jsem ji právě při hledání toho indiga ;) kdybych nebyl tak líný, udělal bych něco podobného pro brno :)
Když zaplatíš za olivy navíc 40,-Kč, musí z Tebe být nadšení:o))!!! Stačí, když k nim takhle zajdeš pětkrát a už mají zaplacený vlasně celý jídlo...:o))
Začaly se mi tu sbíhat chutě. Já miluju třeba tohle:
polníček, malý rajčátka, jablko a plísňový sýr typu niva
nebo
kozí sýr, listy salátu, ořechy a hroznový víno
a hermelín s pomerančem
a meloun se šunkou
a karamel zapečený se sýrem
mňam, jdu něco sežrat
miluji tu velkorysost (a propos nůž v klíně v indigu)
samozřejmě bych tam nejraději i mile obsluhovala,
nejen budovala... marnost nad marnost.
Ale indigo je terčem mé pozornosti a bude lépe...ovšem
těm věrným patří obdiv a dík!!!
Iva Indigová

Přidat komentář

  • Deníček Jane Doe používá webhosting Pueblo.
  • TOPlist

  • Bloguje.cz