Nějak bylo, nějak bude

Z deníku Jane
17. listopadu 2006

Totální food orgasmus

jsem zažila včera při návštěvě vegetariánské restaurace Lehká hlava, o které mi dala echo Bibi.
Milá moje čtenářská obci, musím říct, že bych tam chodila denně! Zajímavé a neotřelé prostředí, milá obsluha a hlavně vynikající jídla!

Zašli jsme tam s =M= včera lehce po páté hodině. Pán se nás s ustaraným výrazem ve vtáři ptal, jestli máme rezervačku. Když jsme zavrtěli hlavou, odběhl, a když přiběhl pravil, že jestli to stihneme do sedmi spořádat, tak by pro nás stolek měl. Nadšeně jsme kývli a nechali se uvést do místnosti, kde podle Bibi svítí stoly. Já to viděla jen na fotkách, jelikož prý byl v restauraci zrovna včera nějaký pan elektrikář a kvůli zkratům jsou teď stoly dočasně nesvítící. Ani mi to nevadilo.

Seděli jsme u malého stolku pod oknem, na kterém byly v dřevěným květináčích drobnolisté fíkusy. Ty se mi natolik zalíbily, že jsem si hned dneska jeden pořídila domů. Je krásný :). Celkově dávám vzhledu za jedna, jelikož na mě dýchala atmosféra, bylo tam příjemně, žádné hašiš doupě, útulno a tak vůbec. Mají tam i velké akvárko, což byla další věc, která mi učarovala a tak jsem dnes vytáhla =M= do zverimexu. O tom ještě později.

Pán nám hned nabídnul jídlo dne — musaku za velmi příjemných 95 korun. =M= neváhal a objednal si jí, já ještě hloubala nad jídelním lístkem, protože se na něm skví jeden klenot vedle druhého. Nakonec jsem se rozhodla pro grilované špízy z marinované zeleniny s bramborami s divným názvem a salát s limetkovo-medovým dresinkem za 135 korun.
Ještě jsem =M= přesvědčila k předkrmu — dali jsme si dohromady humus (který tady mají zapsaný jako hommos) a k tomu nachos za 75 kč.

Není tu tedy ani nijak draho, když si nedáte předkrm a nějaké speciální čaje (jako jsme to udělali my), není tu o nic dráž než v průměrné pražské restauraci. Ten zážitek je ale k nezaplacení! A doporučuju si aspoň na první výpravu vyšetřit pár stokorun navíc, protože to vážně stojí zato. Už se těším, až to vyzkoušíme příště, budeme mít víc času a dáme si tady i dezert a nějaký ten tapas.

Během návštěvy Lehké hlavy jsem několikrát trpce litovala, že jsem byla pár metrů od bytu líná se vrátit a vzít s sebou foťák. Jednak — kouzelná lokalita, jednak krásné vevnitř, jednak skvostná jídla!

Musím říct, že chuťově to bylo naprosto fenomenální! Nic lepšího jsem snad nikdy nejedla! Na mých špízech byla cuketka, lilek, paprika, žampiony a mrkev, která byla snad ze všeho nejlepší, ačkoli jsem její první sousto chutnala s nedůvěrou. Salát s limetkovomedovým dresinkem byl naprosto orgastickým zážitkem, jen brambory trochu pokulhávaly chuťovou nevýrazností, ale co... nakonec to přeci byla příloha, která svojí jemnou chutí (dobré tedy byly!) skvěle doplňovala ten chuťový koncert.
Jo! A abych nezapomněla, dostala jsem k tomu i pěknou porci vynikající jemně ostré salsy.

=M=ova musaka byla taky naprosto skvělá. Děkovala jsem bohu, že je přejedený ještě od oběda a pořád jsem mu ujídala. Nerozluštili jsme, z čeho byla udělaná. Myslím, že to byl kuskus nebo rýže, v tom nějaká zelenina a hlavně spousta gram masaly. K tomu bohatá zeleninová obloha zalitá limetkovomedovým dresikem, smetana a salsa. Mňamissimo!

A málem bych zapomněla na humus! Vzhledem k tomu, že jsem ochutnala humus od Libanonců v Safíru, musím říct, že jeho chutě to nedosahovalo. Bylo použito asi jiné koření či co. Ale vůbec to neznamená, že byl špatný. Jen jiný, než bych očekávala. O jeho kvalitě ostatně může svědčit i to, že jsme se s =M= málem poprali o poslední nachos lupínek, abysme vytřeli zbytky kaše a pak bojovali s pokušením vylízat misku dočista dočista :).

Inu, byl to totální orgastický zážitek a doufám, že ho v nejbližší době zopakuju. Rozhodla jsem se postupně ochutnat všechny položky menu. Čeká mě ještě dlouhá cesta! :)

Komentáře

Jee, no zní to exceletně :)
taky už jsem tam zabloudila, nádhera. Jen jsem trochu jako kuřák trpěla, ale akceptovala. Cigárko jsem si pak dala ke kafíčku jinde. Ale jako vegetarián jsem byla s lehkou hlavou a nožičkou v sedmém nebíčku. Škoda, že takových hospůdek je docela málo...
Mno, ja tam byl asi pred 14 dny s prateli a byl jsem spis zklaman. Castecne se mi libil koncept netradicne pojate vegetarianske restaurace. Nicmene - vadila mi presprilisna snaha o \"duchovno\" (meditacni projekce na zed), velmi vysoke ceny vzhledem k poskytnutemu produktu (voda za 3 petky je proste hodne, nemluve o cajich), mozna jsem mel ale to horsi jidlo z menu, nebylo spatne, ale neodpovidalo cene. Humus jsem tam mel taky, byl jiny nez v Safiru, ale dobry. Nicmene jsem dal za vodu, predkrm (humus) a hlavni jidlo pres 200 CZK, coz mi prislo dost nejen vzhledem k malym porcim.

Nechapli se pry nspirovat newyorskou restauraci Zen Palate, pristi tyden ji vyzkousim a porovnam.
Právě jsem se z Lehký hlavy vrátila:-) úžasný mňamky tam mají! Rizoto z bulghuru s tempehem, čerstvou zeleninou se sezamovými semínky
podávaný s nokem z tomatového pesta a Špenátový komínek s kozím sýrem, podávaný s gratinovanými bramborami Dauphnois
a balsamicovou redukcí, což měla kamarádka bylo obojí móóóc dobrý a souhlasím - ceny jsou dost dobré, prostředí příjemný - i stolečky nám svítily:-)
Cena vody - 20 Kč mi přijde docela v pohodě, čaje už jsou trochu dražší, ale zase jsou dobrý.
S ochutnáním všeho, co v LH nabízejí souhlasím, jen mi přijde, že je to meníčko takový krátký:-( ale se třeba časem rozroste:-)
voda je za dvacku simtě :). sis dal nějakou z ledovce, ne?
Musíš chodit s náma. :-) Žádná meditační projekce nebyla a z amplionů tiše zněli Jamiroquay, Robbie Williams (a další). Moje musaka byl pěknej gábl, takže bys hlady neodcházel a Madiny lisovaný brambory by tě taky o hladu nenechaly.

Čaj si nejspíš neumíš vybrat. Pytlík do půllitru za tři pětky mi nepřijde v centru Prahy jako drahota, a když seš čípan jako já, dáš si radši vícenálevovej (litr a půl čaje za pade). Kafe podle značky taky nemohlo bejt špatný.

Dal bych tomu ještě šanci.
No, jeste jednou bych zkusit mohl. Byl jsem ted na all you can eat buffetu - cinsky, italsky, mexicky, seafood, kurata, stejky, dezerty, ... eufemisticky receno - jidla jak nasrano, nevedel jsem co driv a cely to stalo 13 dolaru. Jen kvuli tomuhle pojedu za rok na pubcon znovu :-))

Přidat komentář

  • Deníček Jane Doe používá webhosting Pueblo.
  • TOPlist

  • Bloguje.cz