Nějak bylo, nějak bude

Z deníku Jane
22. listopadu 2006

Zdravý život

Už několik týdnů se odhodlávám najt na zdravý způsob života. Vydatně spát (to jediné mi zatím jde). přesto však vstávat v rozumnou hodinu, zdravě se nasnídat, zdravě poobědvat i povečeřet, do toho nějakou tu svačinku. Bavíme se samozřejmě o potravinách nízké kalorické hodnoty, nejlépe v biokvalitě.

Pár vlaštovek už přilétlo — jako tuhle bezvadná sýrová večeře, kterou jsme ovšem zazdili lahví vína, nebo tuhle papriky po indicku (vlastní recept), které jsme ovšem pro změnu zazdili asi tak trojnásobnými porcemi.
Dneska se chystá pokus další — filé na zeleninovém hnízdečku (taktéž vlastní recept).

Protože vás mám, milí čtenáři, opravdu ráda, o recepty se s vámi podělím. Teda zatim jen o ty papriky, jelikož filé se teprve chystá zezlátnout v troubě a není tudíž ozkoušeno.

Papriky jsou ovšem plnohodnotnou náhradou. =M= se nad nima rozplýval a šel si třikrát přidat.

co potřebujete?
Přiměřený počet lusků bílé nebo slovenské papriky (i když červená, žlutá nebo oranžová by tomu mohla dát další rozměr)
Přiměřenou porci mletého masa (nekupujte ho v superhypermetelesku jako my, vyberte si hezký libový kousek u řezníka a nechte si ho namlít — tím bude nejvyšší kvalita pokrmu zaručeně zaručena)
konzervu loupaných rajčat (radši dvě)
cibulku (do omáčky i do masové směsi)
vajíčko
pepř (lépe čerstvě mletý — na tom teď ujíždim a melu ho do všeho)
sůl
bazalku (stačí sušená, čerstvá by v tom asi udělala větší chu'tovou paseku)
tymián (taktéž sušený)
gram masalu (hodně)
rýži obyč (do masové směsi)
rýži basmati (jako přílohu)

jak na to?
krok první — masová směs
nejdřív byste si měli dát osmahnout cibulku a vařit přiměřené množství rýže, v mezičase ňahnějte směs a dejte do ní všechno zmíněné koření včetně soli. Gram masalu — čím více, tím lépe, ale pozor na kritický bod! K tomu vajíčko. Do toho pak přidejte rýži a část cibulky — vše dobře promíchejte, naplňte do paprik a zbytek vytvarujte do úhledných koupí. Dejte péct (tak 200° a 40 minut)

krok druhý — omáčka
jednoduchá! Plechovku rajča kydněte na zbytek cibulky, kterou jste si nechali v pánvi. Přidejte všechno výše zmíněné koření (až na gram masalu, i když trochu by jí možná nezaškodilo). Odvážní mohou přidat i chilli, ovšem přiměřeně, pokud nechtějí šlehat plameny. Pokrmu by se měla dát jen jemná ostrost.
Až se směs trochu povaří, odeberte tak sběračku a zalijte jí papriky a maskoule v pekáčku v troubě.
A pak už jen vařit a vařit a redukovat a redukovat, až z toho zbyde něco, čemu by se dalo říkat řidší omáčka.

Jo... taky nezapoměňte hodit na sporák přílohovou rýži, pokud nejste spořiví a neuvařili jste si jí už spolu s rýží do masové směsi.

Výsledek vypadá moc hezky. Na první pohled jako papriky s rajskou omáčkou (kupovidu!). Ale chuťově je to úplně jinde a je to skvělá záležitost!

Fotku sice mám, ale nijak valná kvalita. Navíc pouhý zbytek na špinavém talíři. Musím se ještě moc učit!

Komentáře

Zdravý způsob života a v seznamu chybí pohyb?
a můžu si započítat procházky se psama? denně v součtu tak dvě hodiny.
blbosti,pitomosti ... no proste FUJ!!
PIČOVINY
ssssss

Přidat komentář

  • Deníček Jane Doe používá webhosting Pueblo.
  • TOPlist

  • Bloguje.cz